Monday April 29, 2024

Tiesitkö, että vakuudellisen asuntolainankin voi kilpailuttaa netissä?

Published : 10 Dec 2023, 11:42

  By EMTIR MARKETING OÜ
Photo: Pexels.

Niin pienen kuin suurenkin lainan hakeminen on tänä päivänä vaivatonta, sillä sen voi tehdä nopeasti netissä. Monille suomalaisille etenkin vakuudettoman lainan kilpailuttaminen netissä on tuttu juttu, mutta tiesitkö, että myös vakuudellisen asuntolainan voi kilpailuttaa netissä?

Vakuudellinen asuntolaina uuden asunnon tai kesämökin ostamiseen on mahdollista kilpailuttaa ja jokaisen lainaa harkitsevan tulisikin käyttää aikaa lainan huolelliseen kilpailuttamiseen.

Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, miten vakuudellisen asuntolainan kilpailuttaminen toimii ja miksi se kannattaa tehdä.

Mitä tarkoittavat lainan vakuus ja takaus?

Lainan vakuus tarkoittaa omaisuutta, jolla hakija takaa lainan siltä varalta, että hän ei pystykään maksamaan lainaa takaisin sovitulla tavalla. Kun lainaa otetaan asunnon ostamista varten, ensisijaisena vakuutena toimii ostettava asunto.

Ostettava asunto takaa yleensä 75 prosenttia lainasta ja loput 25 prosenttia hakijalla on oltava omasta takaa joko käteisenä tai muuna vakuutena. Tällöin vakuudeksi sopivat esimerkiksi toiset asunnot, tontit tai kesämökit, kuten myös rahastot ja säästötilit.

Joskus lainalle voidaan ottaa henkilötakaus, jolloin toinen henkilö vakuuttaa maksavansa lainan, jos hakija itse ei siihen pysty. Henkilötakauksen hyväksyminen asuntolainan kohdalla on kuitenkin harvinaisempaa.

Miten vakuuden arvo määritellään asuntolainalle tai muille lainoille?

Lainantarjoaja käyttää tiettyjä kriteereitä vakuuden arvon määrittelemiseen. Tyypillisesti vakuuden arvo lasketaan vähentämällä varmuusmarginaali ostettavan kohteen käyvästä arvosta.

Ostettava asunto ei käy täydellisenä, 100 prosenttisena vakuutena lainalle siksi, että vuosien saatossa asunnon arvo saattaa alentua markkinoiden muuttuessa. Siksi asunto kattaa tyypillisesti 75 prosenttia haettavasta lainasta ja loppusummalle hakijan täytyy tarjota muu vakuus, jonka arvo määritellään jälleen pankin puolesta erikseen.

Asuntolainan kilpailutus on ainoa tapa saada edullisin laina

Kuten kaikki muutkin lainat kulutusluotoista pienlainoihin, myös asuntolainat tulisi kilpailuttaa huolellisesti ennen lainasopimuksen allekirjoittamista. Asuntolainat ovat pitkän aikavälin lainoja, joten on tärkeää varmistaa, että saat mahdollisimman alhaisen koron ottamallesi lainalle.

Onneksi asuntolainan kilpailutus on mahdollista tehdä netissä ilman, että sinun täytyy lähteä pankin konttoriin hakemusta täyttämään. Asuntolainan kilpailutus onnistuu samalla tavalla kuin muidenkin lainojen kilpailuttaminen netissä.

Helpoiten kilpailuttaminen onnistuu lainojen vertailusivustolla, joka kilpailuttaa lainat puolestasi yhdellä hakemuksella. Hakija täyttää siis yhden hakemuksen, joka lähetetään lainoja vertailevan sivuston yhteistyökumppaneille.

Voit saada useita lainatarjouksia jo minuuteissa ja tutkia saamiesi tarjousten korkoja, kuluja, lainanmaksuaikaa ja lisäpalveluita.

Asuntolainan hakemisessa prosessi pitenee hieman verrattuna kulutusluoton ja muiden vakuudettomien lainojen hakemiseen, sillä pankkien pitää arvioida tarjoamasi vakuus.

Asuntolainan hintaan vaikuttavat monet tekijät

Asuntolainoja kilpailuttaessa on hyvä muistaa, että lainan hintaan eli korkoon vaikuttavat muutamat päätekijät.

Lainaa varten tarjolla olevan vakuuden arvo ja arvon mahdollinen säilyminen tulevaisuudessa vaikuttavat suuresti asuntolainan marginaaliin. Myös asiakkaan oma taloudellinen tilanne, kulut, menot ja muut lainat voivat vaikuttaa lainatarjouksen syntymiseen. Pankkien välinen kilpailutilanne voi myös osaltaan vaikuttaa tarjousten saamiseen.

Saadaksesi edullisimman lainan, kannattaa hakea omaan talouteen sopivaa lainaa ja tarjota mahdollisimman hyviä vakuuksia. Kilpailuttamalla asuntolainan voit onnistua säästämään satoja euroja vuosittain.

Asuntolainan takaisinmaksuaika voi olla jopa 30 vuotta

Asuntolainoissa takaisinmaksuaika on pidempi kuin kulutusluotoissa. Koska lainaa maksetaan takaisin parhaimmillaan jopa useampi vuosikymmen, on tärkeää kilpailuttaa asuntolaina ja varmistaa, että saat mahdollisimman edullisen marginaalin.

Huomaa, että asuntolainaa voi neuvotella uudelleen myös myöhemmin, jos taloudellinen tilanteesi muuttuu tai voit tarjota uusia vakuuksia lainalle.

Kuinka paljon asuntolainaa voi saada?

Asuntolainan määrä riippuu monesta asiasta. Pääosin asuntolainan summa riippuu muun muassa hakijan tuloista, kuluista, vakuuksista ja mahdollisista muista lainoista. Kun harkitset asuntolainan ottamista, voit käyttää apuna lainalaskuria, joka voi auttaa määrittelemään saatavilla olevan lainasumman sekä siihen liittyvät korot ja kulut.

Tarkemmat asuntolainatarjoukset saat kuitenkin vain tekemällä lainahakemuksen. Lainasummaa miettiessä kannattaa olla realistinen ja suhteuttaa se omaan talouteen ja jakaa se suuntaa-antaviin kuukausieriin, jotta saat hyvän kuvan siitä, miten lainan lyhennys istuisi omaan budjettiisi.