Monday June 17, 2024

Salakuunteleeko puhelin meitä?

Published : 14 Sep 2023, 11:24

Updated : 14 Sep 2023, 11:50

  By Bazoom Group

Moni meistä on varmasti miettinyt, salakuuntelevatko puhelimet meitä. Vastaus on ei, puhelin ei salakuuntele. Se vain toimii tarkoituksen mukaisesti, eli tallentaa tai välittää ääntä sille ohjelmoidulla tavalla. Varsinaiseen salakuunteluun vaaditaan erillistä ohjelmistoa tai laitteistoa, joten siihen ei yleensä ole madollisuutta ilman, että käyttäjällä on siitä tietoa.

On kuitenkin syytä miettiä, kuinka puhelinta käyttää, mitä sovelluksia siihen lataa ja päivittämää puhelin säännöllisesti. Mistä sitten se johtuu, että puhelinta selatessa esiin nousee tuotteita mistä on juuri aikaisemmin puhunut?

Mistä voi tietää salakuunteleeko puhelin?

Puhelimeen on huomattavasti helpompi löytää esimerkiksi uusi samsung laturi tai samsung s23 ultra kuoret, kuin löytää syitä sille, miksi puhelin on hidas tai jokin sovelluksista ei toimi. Nykyään monet ovat alkaneet epäilemään, että puhelimia vakoillaan, koska esimerkiksi sosiaalisessa mediassa nousee esiin mainoksia aiheista, joista on puhunut aikaisemmin.

Tämä pitää tietyllä tapaa paikkansa, sillä virtuaaliavustajat kuten Google Assistant ja Siri ovat jatkuvasti valmiita ottamaan komentoja vastaan. Niitä hyödynnetään verkkomarkkinoinnissa, ja toimivat samalla tavalla kuin mikä tahansa hakukone. Virtuaaliavustajia käyttävillä on taustalla jatkuvasti kuulevat korvat, jotka tekevät puhutuista asioista verkkohakuja.

Kuinka voi testata salakuunteleeko puhelin?

Pelkästään virtuaaliavustajat eivät toimi taustalla kuuntelijoina, vaan käyttäjät ovat saattaneet antaa myös eri palveluille ja sovelluksille oikeudet käyttää puhelimen mikrofonia. Itse sovelluksen käytöön sitä ei tarvita, mutta käyttäjä itse on antanut luvan kuuntelulle. Helpoin tapa testata salakuunteleeko puhelin itseä ja ympärillä olevia ääniä on seuraava:

  • Valitaan aihe josta ei ole puhuttu aikaisemmin, ja joka ei kuulu omiin mieltymyksiin tai mielenkiinnon kohteisiin.
  • Varmistetaan, ettei aiheesta ole tehty koskaan hakuja.
  • Kannattaa miettiä sopivia avainsanoja, jotka voisivat kiinnittää hakukoneen huomion.
  • Puhutaan aiheesta puhelimen läheisyydessä muutaman minuutin ajan useamman kerran.

Jos puhutusta aiheesta olevat asiat alkavat nousta esiin, mitä todennäköisesti virtuaaliavustaja tai jokin sovelluksista kuuntelee taustalla, ja käyttää puhetta verkkomarkkinointiin.

Miten suojautua puhelimen salakuuntelulta?

Hyvin usein käyttäjät itse antavat sovelluksille tai palveluille luvan käyttää puhelimen mikrofonia, jolloin niiden kehittäjät voivat hyödyntää puhetta verkkomarkkinoinnissa. Kyseessä on täysin laillinen toiminta, koska käyttäjä on sitoutunut palveluntarjoajan ehtoihin. Jos haluaa varmistaa, ettei näin käy, niin kannattaa harkita tarkasti, mitä lupia antaa palveluille.

Puhelimen taustakuuntelun voi estää sillä, että tarkistaa kaikkien puhelimeen asennettujen sovellusten oikeudet. Niille tulee antaa oikeudet vain niihin toimintoihin, joita ne todella tarvitsevat. Lisäksi on hyvä pitää puhelin päivitettynä, poistaa omat tiedot verkosta säännöllisesti ja laitaa äänitystoiminto pois päältä.

Onko puhelimen salakuuntelusta vaaraa?

Pääasiassa puhelimen kuuntelu perustuu tekoälyyn, joka on ohjelmoitu tunnistamaan sanoja puheesta automaattisesti. Näissä tapauksissa siitä ei ole mitään varaa käyttäjille.

Kannattaa harkita, mitä sovelluksia puhelimelle lataa, koska puhelimen salakuuntelulla on mahdollista aiheuttaa suuri riski yksityisyydelle ja turvallisuudelle. Sovelluksilla voidaan kuunnella puheluja ja päästä käsiksi henkilökohtaisiin tietoihin, mikä voi johtaa identiteettivarkauksiin ja muihin haittoihin.

Puhelinta kuunnellaan, mutta ei salaa

Puhelinta mitä todennäköisemmin kuunnellaan jatkuvasti jonkin sovelluksen tai palvelun kautta. Oman turvallisuuden kannalta on tärkeää pitää huolta, että kaikki ladatut sovellukset ovat luotettavia ja niille on annettu oikeudet käyttää vain tarvittavia toimintoja.