Thursday April 25, 2024

Pohjoismaalaiset ihmiset ovat Lontoossa järjestettävien musikaalien suurimpia faneja – Miksi?

Published : 29 Mar 2023, 11:14

  By Incredible Revenue

Musikaalit, elokuvateatterit, näytökset, taidemuseot - tässä vain muutamia kulttuurin muotoja, jotka ovat suosittuja niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Etenkin musikaalit, jotka järjestetään Lontoossa, ovat niin suomalaisten kuin muidenkin pohjoismaalaisten suosiossa - sen kertovat myös tilastot. Mistä se sitten oikein johtuu, että liput Lontoon musikaaleihin ovat niin kovassa huudossa Pohjoismaissa? Sitä pohditaan tarkemmin tässä jutussa!

Mitä ovat musikaalit?

Ennen kuin uppoudutaan sen tarkemmin Lontoossa järjestettäviin musikaaleihin, on hyvä käydä lyhyesti läpi, mitä musikaalit ylipäätään ovat. Ne ovat käytännössä tarinallisia elokuvia, joissa yhdistyvät laulu, tanssi ja musiikki.

Tavallisimpiin lajiin perusmuotoihin lukeutuvat esimerkiksi:

  • Integroitu musikaali: Musikaalin päähenkilöt eivät ole 100-prosenttisella varmuudella esiintyjiä. He voivat alkaa tanssimaan ja laulumaan missä vaiheessa tahansa samaan aikaan, kun “näkymätön” orkesteri alkaa soittaa taustalla.
  • Lavamusikaali (backstage-musikaali): Yleisimmin musiikkinumerot ovat lavaesityksiä ja tapahtumat keskittyvät teatterissa näkyvään maailmaan.

Yleensä musikaaleihin liittyy romanttinen rakkaustarina, mutta ihmiset ilmaisevat omat tunteensa laulun ja tanssin avulla pelkän puhumisen sijaan.

Lontoon musikaalit & pohjoismaalaiset

Lontoo on tunnettu sen monista musikaaleista, joiden suurimpia faneja erityisesti ruotsalaiset ovat. Erityisesti syysloma on ruotsalaisten osalta vilkasta aikaa Lontoon musikaalien osalta.

Ruotsalaiset ovat itse asiassa kaikkein musikaalisimpia ihmisiä, kun mietitään lippujen ostamista henkeä kohden. Toisena tulevat tanskalaiset, sitten norjalaiset ja neljäntenä saksalaiset.

Mistä johtuu, että ruotsalaiset ovat listan kärjessä? Yksi syy siihen voi löytyä Ruotsin lukuisista kuoroista. Kansainvälisesti katsottuna Ruotsista löytyy paljon ihmisiä, jotka laulavat kuoroissa.

Top 10 maat, jotka ostavat eniten lippuja Lontoon musikaaleihin

Tässä listaus maista, jotka ostavat eniten lippuja Lontoon musikaaleihin asukasta kohden:

  1. Ruotsi
  2. Tanska
  3. Norja
  4. Saksa
  5. Alankomaat
  6. Suomi
  7. Ranska
  8. Yhdysvallat
  9. Espanja
  10. Puola

Lontoon suosituimmat musikaalit ja niiden esitysmäärät

  1. Les Miserables 1985) – 14 500+
  2. The Phantom of the Opera (1986) – 14 255+
  3. Blood Brothers (1988, nyt suljettu) – 10 013
  4. Mamma Mia! (1999) – 9 144+
  5. Cats (1981, nyt suljettu) – 8 949
  6. Disney’s The Lion King (1999) – 8 897+
  7. Starlight Express (1984, nyt suljettu) – 7 406
  8. Chicago (1997, nyt suljettu) – 6 187
  9. Wicked (2006) – 6 000+
  10. Buddy – The Buddy Holly Story (1989, nyt suljettu) – 5 140

Syitä musikaalien suosioon

On monia syitä, miksi musikaalien suosio on kasvanut niin paljon viime vuosina. Yksi syy tähän on se, että ne tarjoavat ainutlaatuisen ja mukaansatempaavan kokemuksen, jota et pysty saamaan katsomalla elokuvaa tai TV-sarjaa.

Musikaalit tarjoavat innostavan ja kiehtovan spektaakkelin, jossa katsojalla on mahdollista nähdä ja kokea näyttelijät hyvin lähellä. Toista on elokuvien kanssa, joissa näyttelijät näkyvät jossain kaukana ruudun takana. Lähellä oleminen ja live-esitykset tuovat tietenkin mukanaan myös aitoja tunteita ja muutenkin jännittävän kokemuksen.

Milloin musikaaleista tuli suosittuja?

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta, sillä musiikkiteatteria on ollut olemassa tavalla tai toisella jo vuosisatojen ajan. Nykyaikaista muotoa musiikkiteatteri alkoi tosin saamaan vasta 1900-luvun alussa.

Tämä johtui osittain uusien musiikkityylien, kuten jazzin ja bluesin, noususta.

Tämän jälkeen musikaalien ja musiikkiteatterin suosio on jatkanut kasvuaan, ja esimerkiksi Suomessa halutaan kehittää musiikkiteatterikoulutuksen laatua, jotta sen arvostus kasvaisi nykyistä korkeammalle.

Miksi musiikkiteatteri on tärkeää?

Musiikkiteatteri on paljon muutakin kuin pelkkiä musikaaleja ja esityksiä, ja sillä on paljon suurempi merkitys.

Pelkästään musikaaleihin osallistumisella on monia hyötyjä. Esimerkiksi draamanäytöksiin osallistuvat lapset ovat tyypillisesti kiinnostuneempia oppimisesta ja omaavat paremman luetun ymmärtämisen. Tämä kaikki taas tarjoaa lapsille mahdollisuuden ammentaa omaa mielikuvistustaan ja tehdä luovia asioita.

Draamoissa esiintyminen vaatii myös itsehillintää ja niissä vaadittava improvisaatio puolestaan kehittää nopeaa ajattelua sekä ongelmanratkaisutaitoja. Lavalla esiintyminen vaatii ja kehittää keskittymistä, mikä on välttämätöntä, jos elämässä haluaa saada asioita aikaiseksi.

Musiikkiteatteri edistää lisäksi sosiaalista tietoisuutta, sillä esityksissä käydään monesti läpi erilaisia sosiaalisia aiheita, tapahtumia ja kulttuureja.

Nämä kaikki asiat auttavat ihmisiä kehittämään kykyä ymmärtää kirjallisuutta, esiintymistä ja ilmaisua yleensäkin. Totta kai se tarjoaa myös mahdollisuuden viettää hauskaa aikaa ystävien kanssa lavalla taiteen parissa.

Viime kädessä musiikkiteatteri on tärkeää, koska se auttaa lapsia tunnistamaan heidän potentiaalinsa menestyä.