Saturday April 27, 2024

Luottotietojen menetys - Vältä painajainen näillä vinkeillä

Published : 04 Jan 2023, 13:22

Updated : 04 Jan 2023, 13:27

  By EMTIR MARKETING OÜ
Pixabay photo.

Luottotietojen menetys ja maksuhäiriömerkinnän saaminen on painajainen monelle suomalaiselle. Se tarkoittaa niin sanottua viimeistä vaihtoehtoa, jossa tarkoituksena on periä maksamatonta velkaa. Tärkeintä tämän välttämiselle on aina ennakointi.

On todella tärkeää hakea apua rahavaikeuksiin sekä yrittää hoitaa raha-asiat aina mahdollisimman hyvin. Jos niissä on vaikeuksia, on nöyrtyminen ja avun hakeminen tai eräpäivän siirtäminen sekä kulujen vähentäminen tärkeää.

Miten luottotietojen menettäminen vaikuttaa elämään?

Kun maksuhäiriömerkintä näkyy tiedoissa, voi esimerkiksi perinteistä pankkilainaa olla vaikeaa saada. Pankkilainan saaminen ilman luottotietoja ei silti ole täysi mahdottomuus, mutta summan suuruus voi olla paljon pienempi, mitä se olisi ilman merkintää tai lainaa ei välttämättä myönnetä lainkaan.

Jotkut ovat tällaisessa tilanteessa joutuneet ottamaan erilaisia pikavippejä saadakseen lainarahaa, vaikka yleensä luottotiedoton ei voi saada edes pikavippiä.

Myös puhelinliittymän solmimisessa voi olla vaikeuksia ja moni firma pyytääkin asiakkaaltaan ennakkomaksua tai jonkinlaista takausta ennen liittymän myöntämistä.

Myös työnantajilla on mahdollisuus tarkistaa työntekijöidensä luottotiedot, eli luottotietojen menetys voi vaikuttaa valitettavasti työn saantiin.

Nämä kaikki ovat kuitenkin asioita, joiden vuoksi ei kannata lannistua, sillä sadat tuhannet suomalaiset elävät mielekästä elämää merkinnöistä huolimatta. Tärkeintä on hakea mahdollisimman aikaisin apua omaan tilanteeseen.

Ennakoi mahdollisimman ajoissa

Vaikka maksamattoman laskun vuoksi olisi jo saanut kirjeellä haasteen kotiin, on laskulla yhä kaksi viikkoa eli 14 päivää maksuaikaa. Tällöin olisi todella tärkeää saada lasku hoidettua ajoissa ja keskustella tai pyytää apua läheiseltä tai ammattilaiselta, jos laskua ei ole mahdollista maksaa itse.

Kaikkein yksinkertaisin ja helpoin keino välttää luottotietojen menetys onkin yksinkertaisuudessaan maksaa laskut ennen eräpäivää sekä selvittää oma taloudellinen tilanne.

Joskus omia laskuja voi olla vaikea kohdata, mutta silloin kannattaa ottaa joku tueksi avaamaan kirjeitä ja katsomaan e-laskuja. Kun tilanteen saa kokonaiskuvaksi omaan mieleen, on siihen paljon helpompi taas askel kerrallaan tarttua sekä hoitaa tilanne parempaan jamaan.

Hae apua ja tukea

Apua ja tukea on mahdollista hakea ja saada niin ammattilaiselta, kuin myös vertaistukiryhmistä. Myös nimettömänä kirjoittaminen voi joskus auttaa. Tärkeintä olisi pureutua juuri syihin siinä, mistä rahaongelmat ovat saaneet alkunsa ja mistä eri asioista laskut kertyvät.

Erittäin tärkeää on myös sammuttaa tämän hetkinen tulipalo eli ottaa härkää kiinni sarvista ammattilaisen avulla. Ota yhteyttä oman kotikuntasi talous- ja velkaneuvojaan tai esimerkiksi omaan seurakuntaan, jota kautta sinut ohjataan oikean henkilön luokse. Tärkeintä on saada iso pyörä pyörimään ja asiat alkavat järjestymään pikku hiljaa.

Uudet toimintamallit auttavat

Omaan arkeen ei ole koskaan myöhäistä kehittää uusia toimintamalleja. Vanhojen käytäntöjen muuttaminen voi myös tuoda suurta apua ja näiden muutosten avulla laskutusasiat hoituvat ja riskiä luottotietojen menetykselle ei ole. Mitä vähemmän laskuja myös tulee, sitä helpompi niistä on muodostaa päähänsä kokonaiskuva.

Toimintamalleja on tarjolla pilvin pimein erilaisissa talousoppaissa, podcasteissa ja kirjoissa.. Kannattaa pyytää tuttua tai tuntematonta apuun. Myös yhteyden ottaminen ammattilaiseen tai vertaistuen hakeminen ei ole lainkaan hullumpi vaihtoehto.

Jos luottotietosi ovat jo ikävästi menneet niin kannattaa muistaa, että se ole maailmanloppu. Suuristakin veloista on täysin mahdollista selvitä oikeilla toimintatavoilla.