Saturday June 10, 2023

Inflaatio kurittaa suomalaisia: 5 tapaa varautua nouseviin hintoihin

Published : 22 Sep 2022, 13:00

Updated : 22 Sep 2022, 13:21

  By EMTIR MARKETING OÜ
Photo: Pexels.com.

Kuritus voi olla oiva sana kuvaamaan tämän hetken tilannetta, kun elintarvikkeiden hinnat, bensiini sekä oikeastaan kaikki palvelut ovat joutuneet kärvistelemään nousevien kustannusten puitteissa. Ensin inflaatio vaikuttaa suuriin yrityksiin ja sitä kautta alkavat heijastumaan myös tavallisen tallaajan perusarkeen.

Vielä emme elä sentään aivan mahdottomassa tilanteessa, mutta suurin osa suomalaisista on tutkimusten mukaan alkanut ajattelemaan yhä enemmän säästämistä sekä joutunut pohtimaan erilaisia keinoja, millä saada rotia omaan talouteen ja kauppalaskuihin.

Jos et ole vielä tehnyt muutoksia ostokäyttäytymisessäsi, niin nyt voisi olla sen aika. Lue parhaat, koostetut vinkit, kuinka voit varautua nouseviin hintoihin.

1.Perustele

Nyt on aika pätemiselle ja perusteluille! Ennen kuin menet tekemään hätiköityjä ostoksia, niin perustele itsellesi tai vaikka perheenjäsenelle, minkä vuoksi tarvitset jonkun asian.

Ovatko mokkanahkakengät täysin välttämättömät tai onko kolmas vihreä talvitakki tarkoitus pitää päällä vai hengarissa pahan päivän varalle? Myös hifistelytuotteita, kuten valmisvälipaloja, ei-välttämätöntä kahvikermaa, unisuklaata tai kynsimanikyyriä voi miettiä kaksi kertaa ennen ostopäätöstä.

Jos elät kiireistä arkea, kannattaa aloittaa miettiminen avaamalla kalenteri. Sen jälkeen voit pohtia, olisiko sunnuntaisin aikaa ruokapreppaukselle, voiko manikyyrin tehdä kotona itse tai voisiko unisuklaan korvata edullisella iltateellä kera muutaman itse kerätyn pakastemansikan?

2.Säästöt maksimiin

Nyt on aika kääntää nupit kaakkoon säästämisen osalta. Vaikka tiedämme, että säästäminen pienistä tuloista on hankalaa, ovat monet rahagurut vannoneet sen nimeen, että jokaisesta palkasta saa säästöön edes jotain.

Tässä vaiheessa on jälleen hyvä palata omaan ostokäyttäytymiseen ja miettiä, mitkä asiat saattavat olla turhia rahanmenon suhteen. Yksi tapa säästää on kalliiden lainojen yhdistäminen, jossa esimerkiksi kotimainen Omalaina.fi voi auttaa. Palvelussa voi kilpailuttaa lainatarjoukset jopa 30 rahoituslaitokselta halvimman lainan löytämiseksi.

3.Suunnitelmallisuus kaiken A ja O

Kuten jo äsken sivuttiin, on hyvin suunniteltu puoliksi tehty. Kauppalistat, kuukauden budjetointi, autolla turhan ajamisen vähentäminen: kyllä sinä tiedät! Jos koet, ettet ole ollenkaan suunnitelmallinen ihminen, on aika ottaa härkää sarvista ja poistaa tuo väite pääsi sisältä. Yksi suurimmista syistä asioiden tapahtumattomuuteen on yleensä ihminen itse. Puhumme itsellemme usein en pysty-äänellä, vaikka ajatusten täytyisi mennä enemmän positiivisempaan suuntaan.

Ajattele, että olet suunnitelmallinen ihminen. Haluat muutosta ja haluat tehdä kauppalistan rauhassa ennen kauppaan menoa. Impulsiivinen ostokäyttäytyminen johtaa vain huonoihin valintoihin ja kukkaron supistumiseen.

4.Kaapit skannaukseen

Syksy ja kevät ovat sitä vuodenaikaa, kun Facebookin järjestelyryhmät alkavat täyttymään uusista jäsenistä ja myös järjestysratkaisuista ollaan kiinnostuneita. Mistä tämä sitten johtuu? Yleensä kesäisin ihmiset viettävät aikaa paljon ulkona, mutta pimeyden saapuessa alkaa kotisohva tuntumaan mukavalta vaihtehdolta ja kaappien sisälmykset ahdistamaan rehottavuudellaan. Onkin hyvä käydä kaapit läpi ja laittaa tarvittavat romppeet esimerkiksi kirpputorille.

Myös varsinkin kuiva-ainekaapit ovat sellaisia paikkoja, jotka yllättävät sillä, mitä niistä löytyykään. Hyötykäytä käyttämättömät elintarvikkeet ja laadi seuraavan viikon kauppalista niiden perusteella. Saatat yllättyä!

5.Keskustele

Olisiko sinulla hetki aikaa puhua hintojen noususta? Liity vertaisryhmiin, keskustele perheen kanssa ja jaa taloustietoutta ystävien kanssa. Jos taloudessasi asustelee lapsia, on olemassa erilaisia omaan talouteen keskittyviä pelejä, joiden avulla päästään keskustelemaan rahasta ja rahan käytöstä.

Jos tilanne ahdistaa, voi läheisiltä saada kultaakin kalliimpia vinkkejä sekä tietoa siitä, kuinka kannattaa toimia jos raha ei meinaa riittää elämiseen. Jokaisesta keskustelusta voi saada paitsi vertaistukea – niin myös vinkkejä oman talouden tasapainottamiseen. Aloita siis jo tänään ja voit turvata tulevaisuuttasi.