Friday December 09, 2022

Miten lainojen korkojen nousuun voi varautua vuonna 2022?

Published : 08 Aug 2022, 17:27

Updated : 08 Aug 2022, 17:31

  By Bazoom Group ApS

Kukaan ei ole välttynyt uutisilta korkojen noususta, mikä vaikuttaa erityisesti suomalaisten asuntolainoihin. Olemme jo pitkään ottaneet lainaa lähes nollakoroilla, joten korkojen merkittävä nousu on ollut shokki jokaiselle, joka on ottanut lainaa. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miten korkojen nousuun voi varautua.

Lainojen korot ovat lähteneet nousuun vuonna 2022

Heinäkuussa 2022 Euroopan keskuspankin neuvosto teki päätöksen, että pankkien ohjauskorkoja nostetaan 0,50 prosenttiyksikköä. Alunperin luultiin, että muutos olisi vain 0,25 prosenttiyksikköä, joten päätös tuli yllätyksenä. Tarkoituksena on hillitä Euroopan inflaatiota, joka on alkanut jo nyt vaikuttaa hintojen nousuun.

Euribor on asuntolainojen korko, joka määritetään kerran vuodessa, jotta korko pysyy vuoden aikana mahdollisimman tasaisena. Kyseessä on korko, jonka tuella Suomen pankit voivat lainata rahaa toisiltaan sekä ulkomaisilta pankeilta. Pankkien asuntolainojen korot siis määräytyvät euriborin mukaan.

Onneksi lainojen korkojen nousuun on mahdollista varautua monella eri tavalla. Se, mikä tapa toimii parhaiten, riippuu tietenkin sinun velkatilanteestasi. Mitä enemmän lainaa on ottanut, sitä huolellisempi on oltava, sillä korkojen nousu nostaa lainojen kulut herkästi pilviin. Nämä kolme asiaa velallisen on nyt otettava huomioon.

1. Vertaile lainoja keskenään

Mikäli korkojen nousun mylläkässä haluaa ottaa kaikesta huolimatta lainaa, niin Lainaa.com lainavertailu voi olla loistava työkalu erilaisiin lainatarjouksiin tutustumiseen. Erityisesti yksityiseltä puolelta löytyy lainoja niin uuden auton ostamiseen kuin pienempiä lainoja vaateostoksia varten. Kannattaa miettiä huolella, tarvitseeko lainaa ylipäätänsä ja millainen laina olisi sopiva juuri omaan tilanteeseen.

2. Pidä huolta omasta taloudellisesta tilanteestasi

Ennen yhdenkään lainan ottamista on oltava perillä siitä, millainen on oma taloudellinen tilanteesi. On tärkeää, että kulutat toimeentulosi mukaisesti, jotta rahaa jää myös säästöön. Kaikkia ostoksia varten ei nimittäin kannata ottaa lainaa, vaan säästäminen voi olla jopa parempi tapa kerätä riittävästi rahaa esimerkiksi uutta puhelinta varten. Säästämällä varmistat myös sen, että pystyt lyhentämään lainojasi ajallaan pois alta.

3. Tee yleiskatsaus nykyisestä lainatilanteestasi

Tarkista, kuinka monta lainaa sinulla on ja miten paljon niitä pitää lyhentää kuukausittain.

Mikäli on jo ottanut useampia lainoja, niin voi lainojen yhdistäminen olla hyvä vaihtoehto. Tällöin on helpompi arvioida, miten suuri osa tuloista menee asuntolainan ja miten suuri osa kulutusluoton lyhentämiseen. Yhdistelmälainat mahdollistavat rahan säästämisen, sillä tarjous on yleensä parempi kuin, jos ottaisi kaksi erillistä lainaa.

Korkojen nousuun voi varautua

Asuntolainojen korkojen nousu on vaikuttanut monen suomalaisen elämään, sillä monet ovat hakeneet lainaa monesta eri kohteesta. Monet ovat kuitenkin onneksi varautuneet korkojen nousuun, mikä pitää taloudellisen tilanteen hallinnassa. Tämä onnistuu pitämällä huolta siitä, että kaikki lainat pystyy maksamaan ajallaan takaisin. Uusia lainoja kannattaa ottaa vain harkiten.