Saturday June 10, 2023

Tässä on parhaat tavat matkustaa Suomessa

Published : 23 Mar 2023, 18:13

Updated : 23 Mar 2023, 18:20

  By Outreach
Photo: Vladislav Zolotov, Canva.com

Description: Pitkin Suomen niemeä on mahdollista matkustaa monin keinoin. Mitkä näistä keinosta ovat parhaita ja miksi?

Mitkä ovat parhaat tavat matkustaa pitkin Suomea?

Suomi houkuttelee vuosittain paljon turisteja ympäri maailmaa ja varsinkin lumiseen lappiin matkustamisesta on tullut maailmalla trendikästä. Myös me suomalaiset haluamme tutustua eri puolille Suomea, tarjoaahan eri maakunnat ja läänit erilaista nähtävää ja koettavaa.

Suomi on kohtalaisen suuri maa ja myös harvaanasuttu, silti maassamme pääsee liikkumaan melko kätevästi erilaisilla kulkupeleillä ja tiestöstä pidetään hyvää huolta. Mitkä sitten ovat parhaita tapoja matkustaa eri puolille Suomea?

VR vie ja tuo

VR, eli Valtion Rautatiet, on monen valinta kulkupeliksi, jos omaa autoa ei löydy. VR vie nopeilla junilla esimerkiksi Helsingistä Lahteen noin tunnissa. Moni asuukin halvemman asumisen vuoksi Lahdessa ja käy arkisin junalla töissä Helsingissä. Esimerkiksi Rentola Suomi -sivustolla voi tarkastella, miten paljon halvempaa vuokralla asuminen on Lahdessa. Iso osa VR:n reiteistä onkin niin sanottuja lähijunia.

VR:n lippujen hinnat laskivat rajusti noin 10 vuotta sitten lisääntyneen kilpailun vuoksi, mikä onkin saanut myös monet autoilijat vaihtamaan kulkupelikseen junan. Junissa on nykyisin myös riittävän nopea ja stabiili wifi-yhteys, joten myös nettiä vaativan työn tekeminen onnistuu junamatkan aikana.

VR:n lippujen hinnoittelu on dynaamista, hinnat elävät siis kysynnän ja tarjonnan mukaan. Esimerkiksi junat, jotka lähtevät noin 16:00 - 17:00 ovat kalliimpia, koska moni työssäkäyvä matkustaa silloin. Päivän hiljaisimpina tunteina, kuten klo 11:00 - 14:00 liput ovat puolestaan halvempia.

Junat ovat melko viihtyisiä ja niissä pääsee myös jaloittelemaan. Lisäksi niissä on myös ravintolavaunu, jossa voi käydä nauttimassa ruokaa ja virvokkeita. Moni asia puoltaa siis junalla matkustamista Suomessa nykyisin.

Bussiverkosto on kattava

OnniBus on suosittu bussiyhtiö, joka kuljettaa suomalaisia varsinkin suurten kaupunkien välissä. Onnibussista tuli nopeasti suosittu, sillä se tarjosi lippuja huomattavasti halvemmalla, kuin mihin Suomessa oli totuttu.

OnniBussin bussit ovat uusia ja niissä on viihtyisät istuimet. Varsinkin lyhyemmät matkat, kuten Helsingistä Turkuun tai Tampereelle sujuvat mukavasti. Liput voi ostaa kätevästi netistä ja myös niiden hinnoittelu on dynaamista. Bussit ovat usein täynnä ja monet matkustajista ovat melko nuoria. Tämä korostuu varsinkin tapahtumien ja festareiden aikaan

Toki pitkin Suomea kulkee myös muiden yhtiöiden busseja, kuten Koiviston auton. Bussilla pääseekin periaatteessa lähes mille tahansa kylälle ympäri Suomen. Busseissa voi samalla kuljettaa myös melko paljon tavaraa.

Bussien heikkous on joskus se, että ne pysähtyvät joka paikassa. Tämä tarkoittaa tietysti myös sitä, että aikataulut venyvät ja matkoista voi tulla pitkiä. Toisaalta nykyisin ihmisillä on älypuhelimien ja internetin ansiosta koko maailman viihde aina mukana taskussaan, joten pitkän bussimatkan voi käyttää vaikka parin elokuvan katsomiseen.

Illaksi kotiin

Suomessa pääsee liikkumaan tietysti myös lentäen. Jos esimerkiksi Helsingistä kaipaa lapin laskettelurinteisiin, käy reissu Helsinki-Vantaalta nopeasti kohti Kittilän lentokenttää. Finavia on satsannut viime vuosina myös siihen, että lappiin lentäminen on hiilineutraalimpaa. Lentäminen on aina kallis vaihtoehto ja maan sisäisillä lennoilla kulkeekin paljon juuri liikemiehiä, jotka palaavat illaksi asunnolleen.

Norwegian on vähentänyt lentoja Suomessa talousongelmien vuoksi, mutta Finnair lentää yhä yllättävänkin monelle kentälle. Lentomatkustamisen etu on aina tietysti nopeus, mutta toisaalta kentillä voi helposti tuhriintua oma aikansa. Lennotkin saa nykyisin varattua helpoiten netistä.

Sähköpotkulaudoilla Helsinkiin tutustuminen

Viime vuosina sähköpotkulaudoista on tullut suosittuja varsinkin Helsingissä. Niiden edullisuuden, helppokäyttöisyyden ja ympäristöystävällisyyden ansiosta niistä on nopeasti tulossa ihmisten suosima tapa liikkua kaupungeissa.

Sähköskoottereita voi vuokrata eri yrityksiltä eri puolilla Helsinkiä, ja useimmat niistä perivät käyttöaikaan sidotun maksun. Ne tarjoavat helpon ja kätevän tavan tutustua kaupunkiin, sillä niillä voi liikkua nopeasti asunnon ja eri nähtävyyksien välillä ilman, että tarvitsee huolehtia pysäköinnistä tai ruuhkista.

Sähköskootterit ovat myös erittäin ympäristöystävällisiä. Sähköskootterit eivät vaadi bensiiniä tai muita polttoainelähteitä, eivätkä ne aiheuta päästöjä käytön aikana. Näin ollen ne ovat loistava tapa tutustua Helsingin kauniisiin puistoihin ja viheralueisiin saastuttamatta ympäristöä.

Sen lisäksi, että sähköskootterit ovat ympäristön kannalta järkeviä, ne ovat myös paljon halvempia kuin auton vuokraaminen tai julkisilla liikennevälineillä liikkuminen. Ne eivät myöskään vaadi ajokorttia tai rekisteröintiä, joten kuka tahansa yli 18-vuotias voi vuokrata sellaisen vaivatta.

Sähköskootterit tarjoavat myös ainutlaatuisen tavan kokea Helsingin vilkas yöelämä. Helsingissä on paljon baareja, ravintoloita ja klubeja, joten se on loistava paikka tutustua paikkoihin myös pimeän tultua. Varsinkin kun sinun ei tarvitse huolehtia parkkipaikan löytämisestä.

Laivat merellä

Laivat ovat yksi Suomen vanhimmista liikennemuodoista, ja niillä on kuljetettu tavaroita ja ihmisiä paljon naapurimaihin. Risteilyliikenne on erityisen suosittua kesäkuukausina, jolloin lomailijat haluavat nähdä Suomen kaunista saaristoa. Niille, jotka haluavatkin kokea matkallaan jotain erilaista, on tarjolla jännittäviä risteilyjä, jotka tarjoavat elämyksen suurella aluksella.

Suurempiin risteilyaluksiin mahtuu jopa useita tuhansia matkustajia, ja niissä on kaikki tarvittavat mukavuudet: ravintoloita, baareja, viihdettä ja viihtyisä huone. Isommissa aluksissa on usein myös kannet, joilla matkustajat voivat nauttia upeista maisemista.

Nykyaikaisissa aluksissa käytetään lisäksi kehittynyttä teknologiaa, kuten polttoainetehokkaita moottoreita ja järjestelmiä, jotka vähentävät päästöjä ympäristöön. Näin matkustajat voivat nauttia merimatkastaan vahingoittamatta samalla luontoa. Tämä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi Turun ja Maarianhaminan väliselle matkalle.

Neljällä pyörällä

Ei voida tietenkään unohtaa laskuista myöskään autoilua. Polttoaineen hinta noussut reilusti kuluneina vuosina, joten moni on pyrkinyt vähentämään autoilua. Jos kyytiin lähtee kuitenkin useampi matkustaja, on autoilu yhä hyvä vaihtoehto.

Suomen tieverkosto on hyvässä kunnossa, joten moni matkustaa jopa etelästä lappiin autollaan. Suomi on toisaalta pitkä maa, joten ajettavaa riittää tällöin jopa yhdeksi vuorokaudeksi. Autoillen voi nauttia omasta rauhasta, mitä ei voi sanoa matkustaessa bussilla tai junalla. Ja tauotkin voi jaksottaa juuri haluamallaan tavalla. Monelle on myös periaatepäätös mennä aina omalla autolla. Tutustu myös muihin ajankohtaisiin matkailualan uutisiin.