Monday April 12, 2021

Mitkä suomalaiset osakkeet ovat parhaita ja eniten ostamisen arvoisia vuonna 2021?

Published : 14 Jan 2021, 11:24

  Sponsored Content

Suomalaisten osakkeiden kauppa on suhteellisen yksinkertaista, ja yritykset ovat usein meille tunnettuja ja helposti suhteutettavissa. Suomalaiset yritykset harjoittavat usein rajat ylittävää toimintaa. Suomalainen yhteiskunta on vakaa eikä suuria geopoliittisia riskejä ole siitä huolimatta, että Suomi on Venäjän naapuri.

Vaikka suuret perinteiset yritykset hallitsevat markkinoita ja osakemarkkinoita, innovatiivisten teknologia- ja mediayhtiöiden kasvu on mielenkiintoista. Jotkut suuremmista yrityksistä, kuten Sampo ja Fortum, ovat mielenkiintoisia, jos haluat sijoittaa yrityksiin, jotka tarjoavat hyviä osinkoja vuosi toisensa jälkeen. Suomalaisten osakkeisiin sijoittamisen yhteydessä on otettava huomioon euro-valuutta sekä siitä mahdollisesti aiheutuvat ylimääräiset riskit ja kustannukset. Siksi sinun on käsiteltävä todellisia, esimerkiksi etoro.

Peritty Nokialta

Suomalaisista yrityksistä ei voi puhua mainitsematta Nokiaa. Aikaisemmin Nokia oli matkapuhelinbrändi, joka hallitsi maailmanmarkkinoita. 90-luvun lopusta älypuhelimen käyttöönottoon Nokia oli halunnut taskunsa. Nokian osuus vuoden 2001 alussa oli 70% Suomen pörssin arvosta. Sanotaan, että Nokian liikevaihto oli suurempi kuin valtion valtion budjetti vuonna 2007. Nokian kaatuminen valtaistuimelta oli asteittaista, koska sitä ei ollut mahdollista vaihtaa älypuhelimen saapuessa. Kytkimen epäonnistuminen oli yhdistelmä Nokian johtajien ylimielisyyttä, Symbianissa huonompaa käyttöjärjestelmää ja näkemystä matkapuhelimesta puhelimena tietokoneen sijasta.

Myöhemmin Microsoft osti Nokian matkapuhelinliiketoiminnan. Tänään Nokia muistuttaa Ericssonia. Pääliiketoiminta-alue on tietoliikenneverkot, kuten 5G. Nokiasta on tullut iso yritys muiden suuryritysten joukossa Suomen pörssissä. Yritys on kuitenkin selvinnyt ja muuttanut toimintaansa useita kertoja alusta vuonna 1865, jolloin se tuotti sellua, ja todennäköisesti elää vielä kauan. Perintö Nokian 1900-luvun suuresta teknologia- ja tutkimusyrityksestä löytyy Oulusta. Kaupunki oli silloin suuri Nokian keskus. Pätevää henkilöstöä lomautettiin kuitenkin, kun toimintaa oli vähennettävä. Jotkut näistä tekniikoista menivät pidemmälle, ja lomakeskuksesta on nyt tullut uusien teknologiayritysten taimitarha. Uusien innovatiivisten yritysten, kuten pelikehityksen ja esineiden internetin, kasvu on myös hyvää koko Suomessa.

Suomi ja Venäjä

Suomi rajoittuu Venäjään, entiseen Neuvostoliittoon, ja se on vaikuttanut maahan sekä poliittisesti että taloudellisesti koko historian ajan. Monet suomalaiset yritykset harjoittavat tai vievät tavaroita Venäjälle. Esimerkiksi energiayhtiö Fortum on investoinut tuuli- ja vesivoimaan Venäjällä. Suomi on pieni maa ja on pakotettu pelaamaan taktista ja strategista peliä voimakkaan naapurinsa kanssa sekä Neuvostoliiton että Putinin Venäjän alaisuudessa.

Venäjä on myös tunnustettu vaikea markkina ulkomaisille yrityksille, jonka esimerkiksi ruotsalainen IKEA on kokenut vuosien varrella. Ruokaketjuja ja rakennusmateriaalikauppaa K-Rauta hoitava suomalainen yritys Kesko on kokenut ongelmia myös Venäjän markkinoilla. Kesko avasi sekä ruokakaupat, urheilukaupat että K-Raudan Pietariin ja Moskovaan, mutta koska he eivät olleet tyytyväisiä tulokseen, he päättivät myydä toiminnot ja vetäytyä suurelta osin Venäjän markkinoilta 2010-luvun lopulla.

Suomen sosiaalipoliittinen tilanne, erityisesti suhteessa Venäjän rajaan, vaikuttaa myös osakekaupan dynamiikkaan. Yksi asia on varma: Suomi, jota edustavat yritykset, on maa, joka on erittäin arvoinen sijoituspaikkaasi.